Loading...

#message#

OK
Menu
Menu
HomeBlog AanbodErvaringenGratis!Over MarijeContact

Zwanger worden met body en mind

Zwanger worden met body en mind



marije@bemama.nl



Sneller zwanger worden met de juiste voeding

Sneller zwanger worden met de juiste voeding

Voeding. Oh zo belangrijk als je zwanger wilt worden.
24 okt. 2017 - Voeding

Onderzoek heeft inmiddels ruimschoots bewezen dat voeding (samen met een gezonde lifestyle) van grote invloed is op je vruchtbaarheid, een gezonde zwangerschap en een gezond kindje. Ook bij medische behandelingen.

​​En, met gezonde voeding ben je niet alleen vruchtbaarder, maar voel je je ook snel fitter, energieker en gezonder. Win-win! ​

Waarom is voeding nou zo belangrijk? 

Voeding heeft een direct effect op je vruchtbaarheid. Alle cellen in je lijf (dus ook je eicellen, baarmoederslijmvlies, sperma bij de man) en je hormonen reageren op dat wat je eet. Je hormonen hebben heel veel taken, waaronder ervoor zorgen dat je zwanger wordt. Als je zwanger wil worden is het extra belangrijk om je hormonen goed in balans te krijgen. Naast een goede hormoonbalans is een eicel (en voor de man; spermacellen) van topkwaliteit nodig.

Hormonen

Je hormonen staan aan de basis van je cyclus. Hormonen die een belangrijke rol spelen in de vruchtbaarheid zijn: het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) die beiden worden aangemaakt in de hersenen. En, progesteron en oestrogeen, die worden aangemaakt in de eierstokken. Als je hormonen in balans zijn vergroot je de kans op een zwangerschap, voel je je energieker, je cyclus wordt regelmatig(er) en menstruatieklachten nemen vaak af. 

Cellen

Je lichaam bestaat uit miljarden cellen. Cellen bestaan uit een celmembraan (de buitenrand), cytoplasma en een celkern. Alle cellen hebben voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Voeding is de basis voor gezonde cellen, een gezond lijf, veel energie en je vruchtbaarheid.

De Do’s voor een gezond voedingspatroon

Sommige voedingsmiddelen ondersteunen je vruchtbaarheid, terwijl andere voedingsmiddelen een negatief effect hebben. What to do? Een aantal tips: 

Eet vers en zoveel mogelijk biologisch

Biologische verse voeding heeft een hogere voedingswaarde. Het bevat geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden; ze zijn van invloed op je eisprong en hormoonbalans. Juist nu wil je je lijf zo gezond mogelijk houden.

Vermijd suikers, gluten en zuivel

Ze zijn niet goed voor je. Punt. Suiker is een belangrijke oorzaak van heel veel vruchtbaarheidsproblemen. Suiker wordt door het lichaam snel afgebroken en verhoogt de insulinespiegel. Dit zorgt voor een verstoring van je hormoonhuishouding. Schommelingen van de bloedsuikerspiegel kunnen er bovendien voor zorgen dat een normale eisprong wordt verstoord en dat de eicel niet goed kan rijpen. 

Suiker is een belangrijke oorzaak van heel veel vruchtbaarheidsproblemen

Vermijd kant en klaar-producten

Kook zelf. Pakjes en zakjes bevatten onnodig veel suikers én de smaakversterker E621 (oftewel mononatriumglutamaat, oftewel vetsin). Vermijd e-nummers zoveel mogelijk en deze zeker. E621 heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid.

Gebruik de juiste supplementen

Voor een optimale vruchtbaarheid is het belangrijk dat je geen tekort aan vitamines en mineralen hebt. Een tekort kan direct leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Helaas bevatten onze voedingsmiddelen steeds minder waardevolle voedingsstoffen door o.a. vervuiling, verzadigde grond en het gebruik van pesticiden. Om er zeker van te zijn dat je alles binnen krijgt is het belangrijk om te kiezen voor suppletie. 

Het aanpassen van je voedingspatroon kan (nogal) lastig zijn. Houd altijd je doel voor ogen: je doet het om gezond en sneller zwanger te worden; dat is prioriteit nr.1. En zodra je merkt hoeveel meer energie je hebt gekregen wil je niet meer anders eten.

In het online programma Be Mama – Zwanger worden met body en mind vind je een uitgebreide les over voeding. Daarin leer je ook: Waarom je beter geen soja kunt gebruiken. Waarom ubiquinol een goed idee is als je ouder dan 37 jaar bent. Hoe je de kwaliteit van je eicellen kunt verbeteren. Wat je man beter kan laten staan. Welke superfoods goed voor je vruchtbaarheid zijn. Welke vitamines onmisbaar zijn. Wat het effect van cafeïne is op de vruchtbaarheid. Waarom je géén tarwekiemolie moet gebruiken en nog veel meer. Met recepten en een handig weekmenu.


Deel deze pagina

Gratis e-book!

'Omgaan met stress bij zwanger worden, 10 tips'