Loading...

#message#

OK
Menu
Menu
HomeBlog AanbodErvaringenGratis!Over MarijeContact

Zwanger worden met body en mind

Zwanger worden met body en mind



marije@bemama.nl



Is stress nu echt zo slecht voor je vruchtbaarheid?

Is stress nu echt zo slecht voor je vruchtbaarheid?

07 nov. 2017 - Stress

Stress en zwanger worden is een hot topic. Google stress + zwanger worden en je krijgt 210.000 resultaten. En dat is niet voor niks. Chronische stress kan je kinderwens behoorlijk dwarsbomen.

In 2014 concludeerden onderzoekers van Ohio State University dat stress je vruchtbaarheid met maar liefst 50% kan verminderen. Dit komt doordat je bij stress de stresshormonen cortisol en adrenaline aanmaakt. Ze zetten je lichaam op scherp. En, ondertussen verstoren ze je eisprong en hormoonhuishouding. Toch is een nuance op z’n plaats: recent onderzoek liet zien dat stress alleen een probleem is als het chronisch is. Of als je stress als probleem ziet.

​Het antwoord is daarom: ja en nee. Je lijf is erop gebouwd om met stress om te kunnen gaan. Je kunt dat prima aan. Maar...

Het antwoord is daarom: ja en nee. Je lijf is erop gebouwd om met stress om te kunnen gaan. Je kunt dat prima aan. Maar, zorg er wel voor dat je na stress weer kunt ontspannen. Tijdens deze ontspanning komen je hormonen weer tot rust en herstel je van het moment dat die stresshormonen door je lijf gierden. Probeer je niet tegen stress te verzetten. Stress is niet te vermijden en wanneer je stress kunt afsluiten met ontspanning is er niks aan de hand. Maakt bewust tijd vrij om ontspannen na stressvolle situaties. Zoek daarvoor naar manieren die jouw rust geven. Yoga, meditatie, het strand, of een paar keer diep ademhalen; zorg ervoor dat jouw stresslevels weer dalen.

Lukt ontspannen helemaal niet meer?

Dan is er sprake van chronische stress. Je maakt de hele dag stresshormonen aan en dat is slecht voor je vruchtbaarheid. Doorbreek dat patroon, zodat stress een zwangerschap niet in de weg zal staan. Onderaan deze pagina kun je een gratis ebook downloaden waarin je leest hoe je dat doet.

Kortom: vermijd chronische stress, maar weet dat je niet altijd zen hoeft te zijn om zwanger te kunnen worden.


Deel deze pagina

Gratis e-book!

'Omgaan met stress bij zwanger worden, 10 tips'