Loading...

#message#

OK
Menu
Menu
HomeBlog AanbodErvaringenGratis!Over MarijeContact

Zwanger worden met body en mind

Zwanger worden met body en mindmarije@bemama.nlZwanger worden met PCOS.

Zwanger worden met PCOS.

7 tips om PCOS-klachten te verminderen en natuurlijk zwanger te worden.
08 feb. 2019 - Je cyclus

Je wilt zwanger worden. Je stopt met de pil en wacht met smart tot je eigen cyclus weer op gang komt. Maar, er gebeurt helemaal niks. Je wordt niet ongesteld, je hebt geen eisprong.

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS. Het is de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Poly = meerdere. Cysteus = cysten. Ovarium = eierstok. Syndroom = een verzameling van symptomen en klachten. Bij een normale cyclus rijpen in de eerste helft van je cyclus een aantal eiblaasjes in de eierstokken. Een hiervan groeit verder en onder aansturing van het luteïniserend hormoon wordt de gerijpte eicel door de eierstok afgestoten. Je hebt je eisprong.

Bij PCOS worden meerdere eiblaasjes gevormd die niet of nauwelijks verder groeien in de eierstokken. Ze vormen cystes in je eierstokken. De eicel rijpt niet voldoende om los te kunnen komen uit het eiblaasje. Bij PCOS heb je daarom niet, of soms zeer onregelmatig, een eisprong. Je cyclus blijft uit. In sommige gevallen is er wel een cyclus, maar is deze zeer lang en onregelmatig.

Naast het uitblijven van de eisprong en menstruatie zorgt PCOS ook voor andere vervelende klachten, als acne, overbeharing (buik, kin, benen, snor), hoofdpijn, pigmentvlekken, stemmingswisselingen, hoge bloeddruk en overgewicht.

Oorzaken van PCOS

Onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen insulineresistentie en PCOS. 90% van de vrouwen met PCOS is insulineresistent. Hoge insulinewaardes zorgen voor een hogere productie van het luteïniserend hormoon. Wanneer LH constant te hoog is zal er geen eisprong plaatsvinden. Klachten die je kunt hebben als je insulineresistent bent zijn; vermoeidheid, weinig energie, niet kunnen afvallen, een onbedwingbare behoefte aan zoet. 

Ook erfelijkheid kan een rol spelen bij PCOS. Je DNA bepaalt of je meer aanleg hebt voor de ontwikkeling van PCOS.

Overgewicht kan er ook voor zorgen dat je meer kans hebt op de ontwikkeling van PCOS. Als je overgewicht hebt, kun je proberen om tenminste 10% van je lichaamsgewicht af te vallen. Dat is vaak voldoende om een vermindering van de klachten te zien.

En, ook stress speelt een rol. Wanneer je veel stress ervaart, of langere tijd continue een beetje stress hebt (je kunt niet meer helemaal ontspannen), maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Hoge cortisol-levels zorgen voor een daling van het hormoon progesteron. Dat heeft een negatief effect op je hormoonbalans en stress vergroot ook de kans op insulineresistentie.  


Zwanger worden met PCOS

Om zwanger te kunnen worden heb je een eisprong nodig. Wanneer je merkt dat je cyclus uitblijft en je de diagnose PCOS krijgt, kun je dan ook behoorlijk schrikken. Maar, geen paniek. Aan PCOS kun je zelf heel veel doen, waardoor de kans op een natuurlijke zwangerschap enorm stijgt én je je veel beter zult voelen. Je kan PCOS zelfs helemaal laten verdwijnen. Echt! Als je zwanger wilt worden met PCOS kun je kiezen uit twee opties; een behandeling met hormoontabletten of injecties (clomid), onder begeleiding van een gynaecoloog. Of, je kunt je hormonen zelf weer in balans brengen en gaan voor een natuurlijke zwangerschap. Op die manier bespaar je jezelf niet alleen de extra hormonen in je lijf, maar ook de psychische impact van een medisch traject. Je verkleint ook het risico op lange-termijneffecten van PCOS. Dat is wel zo gezond. 

PCOS-klachten verminderen

Om je klachten te verminderen is het belangrijk om je voeding aan te passen, je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, stress te verminderen en de juiste supplementen te gebruiken. Ik geef je een aantal tips:

 • EET PUUR EN ONBEWERKT
  Het aanpassen van je voedingspatroon zou bovenaan je prioriteitenlijstje moeten staan. Stop met het eten van troep en voed jezelf met gezonde voeding. Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt, voedsel waar zo weinig mogelijk mee gesleuteld is. Vermijd pakjes en zakjes, e-nummers, suikers,  zuivel en gluten. Eet veel groente, fruit, noten, zaden en gezonde vetten.

 • EET YOUR GREENS
  Groene groenten bevatten veel vezels. Deze vezels helpen je darmen om overtollige hormonen goed te kunnen afvoeren. Bovendien wordt glucose langzamer opgenomen in je bloed en houd je je bloedsuikerspiegel makkelijker stabiel. Start je dag bijvoorbeeld met een groene smoothie en voeg courgette toe aan je banaanpannenkoekjes. Er zijn altijd slimme oplossingen te bedenken om meer groen binnen te krijgen.

 • GEZONDE VETTEN
  Gezonde vetten helpen om de hormoonbalans en de insulinespiegel te verbeteren bij vrouwen met PCOS. Gezonde vetten zijn onder andere avocado’s, roomboter, vette vis, olijfolie, ongezouten noten en zaden. Een goed omega 3-supplement is een must bij PCOS en zorgt voor een verbeterde hormoonfunctie en vermindert ontstekingsreacties (chronische ontstekingen komen over het algemeen meer voor bij vrouwen met PCOS)  Kies voor een vloeibare, hoog-gedoseerde omega 3.

 • KRACHTSPORT
  Regelmatig bewegen is belangrijk bij PCOS. Uit onderzoek, onder vrouwen met PCOS is gebleken dat regelmatig matig intensief sporten de ovulatie verbetert, insulineresistentie (tot 30%) verminderd en het helpt om gewicht te verliezen. Vooral krachtsport geeft goede resultaten; 20 minuten (en niet langer) krachttraining voor je ontbijt doet wonderen.
 • WISSEL STRESS AF MET DIEPE ONTSPANNING
  Een drukke baan, een druk sociaal leven en to-do lijstjes waar geen einde aan lijkt te komen. We hebben allemaal stress, het is niet te vermijden. En, dat hoeft ook niet. Bij stress maakt je lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. In een normale stress-cyclus komt je lichaam na stress weer tot rust, waardoor deze stresshormonen weer afgebroken worden. Stress wordt pas een probleem als je het continue ervaart. Als je niet meer echt tot rust kunt komen en altijd een beetje stress hebt. Je lichaam blijft dan cortisol aanmaken. Je bijnieren maken de hormonen cortisol en progesteron uit hetzelfde basishormoon. Je lichaam geeft altijd voorrang aan de aanmaak van cortisol, waardoor je progesteron-levels zullen dalen. De progesteron,-oestrogeen,-en testosteronbalansen zijn bij PCOS heel belangrijk. Progesteron speelt een belangrijke rol in de tweede helft van je cyclus, bij de innesteling van een bevruchte eicel. Een te lage progesteronspiegel verkleint daarom de kans op een zwangerschap.  

  Wissel stress af met momenten van diepe ontspanning. Mediteer, wandel, doe een powernap,  yoga of dat waar jij echt van kunt ontspannen. Die stresshormonen maken bij jou dan geen kans.

 • SUPPLEMENTEN
  Een aantal supplementen kunnen bijdragen aan het verminderen van klachten van PCOS.  De basis bestaat uit: een goede multi met folaat, vitamine D3, omega 3 en DCI.

  Een gebrek aan vitamine D3 hangt samen met een verstoorde eisprong, insulineresistentie en overgewicht. De belangrijkste bron is de zon. Maar, helaas kun je in Nederland alleen in juli en augustus voldoende vitamine D3 via je huid aanmaken. Een supplement is dan ook geen overbodige luxe ;). 

  Omega 3 herstelt de hormoonbalans en helpt ontstekingsreacties verminderen.

  Een goede multi, met folaat, zorgt ervoor dat je alles binnen krijgt dat je nodig hebt. Waaronder chroom. Chroom stimuleert de werking van insuline.  

  D-Chiro-Inositol is hét supplement bij PCOS. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat DCI een positief effect heeft bij het verminderen van PCOS-klachten. Het speelt een belangrijke rol in de insulinehuishouding. Het zorgt ervoor dat je lichaam insuline goed kan herkennen.

  Voeg ook regelmatig kaneel toe aan je maaltijden. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
 • FERTILITEITSMASSAGE
  Fertiliteitsmassage verbetert je vruchtbaarheid. Het helpt ook om cystes die gevormd zijn af te breken. Je kunt fertiliteitsmassage eenvoudig zelf toepassen met de instructie-video uit mijn online programma.

STAP VOOR STAP

Ik heb ik al heel veel vrouwen met PCOS geholpen die weer een normale cyclus kregen, zich weer energiek gen gezond voelden en natuurlijk zwanger werden. PCOS-klachten verminderen of laten verdwijnen is echt mogelijk. Maar, het is niet altijd makkelijk en er is doorzettingsvermogen voor nodig om je leefstijl te veranderen. Het is zeker de moeite waard en het kan je veel vervelende ziekenhuisbezoeken besparen. Wees lief voor jezelf en pas veranderingen stap voor stap toe, dan houd je het makkelijker vol.  Go for it! 


Deel deze pagina

Gratis e-book!

'Omgaan met stress bij zwanger worden, 10 tips'