Loading...

#message#

OK
Menu
Menu
HomeBlog AanbodErvaringenGratis!Over MarijeContact

Zwanger worden met body en mind

Zwanger worden met body en mindmarije@bemama.nlHoud je bloedsuikerspiegel stabiel

Houd je bloedsuikerspiegel stabiel

en verbeter zo je vruchtbaarheid
21 okt. 2018 - Je cyclus

Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk als je zwanger wilt worden. Liever geen hoge pieken en diepe dalen. Balans is key.

Je hormonen zijn van grote invloed op je vruchtbaarheid en zouden zoveel mogelijk in balans moeten zijn om je kans op een zwangerschap te vergroten. Ze zorgen ervoor dat je menstruatiecyclus normaal verloopt, je eisprong plaatsvindt en een gezonde innesteling kan plaatsvinden. Alle hormonen in je lichaam werken met elkaar samen. Een bijzonder en ingewikkeld samenspel en een onbalans ligt gemakkelijk op de loer.

De hormonen die een rol spelen bij je bloedsuikerspiegel zijn insuline, cortisol, progesteron en oestrogeen. Na het eten van suikerrijke producten of koolhydraten stijgt de aanmaak van het hormoon insuline snel. Het haalt het suiker uit je bloed en vervoert het naar je cellen voor verdere verwerking. Hoe meer suikers je eet, hoe meer insuline je nodig hebt voor de verwerking in je lichaam. Misschien herken je wel de bekende suikerdip na een maaltijd, of het gevoel dat je steeds iets kleins moet eten omdat je anders moe wordt, of hoofdpijn krijgt?  Dit komt doordat je cellen gewend raken aan de aanmaak van insuline. Uiteindelijk kun je zelfs insulineresistent worden. Suiker is een stress-factor voor je lijf. Als insuline in je bloed stijgt, stijgt ook het stresshormoon cortisol. Je lichaam komt in actie. Cortisol wordt gemaakt uit hetzelfde basishormoon als het oh zo belangrijke progesteron. Progesteron is nodig in de tweede helft van je cyclus. Het zorgt er onder andere voor dat je cyclus lang genoeg is voor een goede innesteling. Wanneer je lichaam een seintje krijgt dat zowel cortisol als progesteron aangemaakt moeten worden, krijgt cortisol altijd voorrang, waardoor progesteron daalt. Een onbalans in je hormoonhuishouding is dan al snel het gevolg.

Naast een daling van progesteron heeft een verhoogd insuline-gehalte nog meer gevolgen. Het zorgt namelijk ook voor een hogere productie van het hormoon oestrogeen. Had ik al gezegd dat alle hormonen samenwerken? Een verhoogd oestrogeen zorgt voor een daling van het follikel stimulerend hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel goed kan groeien. Een tekort aan follikel stimulerend hormoon kan ervoor zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt.

Voor je vruchtbaarheid is een stabiele hormoonhuishouding belangrijk. Zorg daarom voor minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Vermijd suiker, eet minder koolhydraten (en als je ze eet, combineer ze dan met vet of eiwit), eet gezonde vetten als avocado, roomboter en kokosolie, en voeg dagelijks kaneel toe. Eet het liefst 3 maaltijden per dag en dan 3 uur lang niks. Je lichaam heeft dan voldoende tijd om je voedsel te verwerken.

Dat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, je hormonen meer in balans blijven en je vruchtbaarheid toeneemt.

Voor je vruchtbaarheid is een stabiele hormoonhuishouding belangrijk. Zorg daarom voor minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Deel deze pagina

Gratis e-book!

'Omgaan met stress bij zwanger worden, 10 tips'